İTÜ Endüstri Mühendisliği bölümü 1969 yılında kuruldu. Türkiye’deki ilk endüstri mühendisliği bölümü olduğundan köklü bir geçmişe ve yetkin bir eğitim kadrosuna sahip. Bölüm şu anda İşletme Fakültesi çatısı altında bulunsa da temelleri makine fakültesine dayanmakta. Bu geçmişin bir sonucu olarak da İTÜ’de diğer üniversitelere kıyasla teknik yönü daha kuvvetli bir eğitim veriliyor. Bu da İTÜ mezunlarının üzerinde çalıştıkları sistemin teknik boyutunu daha iyi anlayabilmelerine olanak sağlıyor.

Öncelikle bölümün programından bahsedelim. Dünya gelişen teknolojiyle sürekli değişen bir yapıda ve İTÜ’de de buna uygun olarak programlar belirli sıklıklarda güncelleniyor. Böylelikle İTÜ bünyesindeki mühendis adaylarını tekrara düşmekten kurtarıyor.Bu yıl da programımıza bazı değişiklikler uygulandı. Bütün bölümlerin ortak olarak aldığı havuz derslerin yanında üretime ve yönetime yönelik dersler alıyoruz. Bunun yanında İTÜ bizlere hem bölüme hem de sosyal bilimler ve dile yönelik  çeşitli seçmeli dersler sunuyor. Endüstri mühendisliği gibi geniş çalışma alanına sahip bir meslek grubunda seçmeli dersler, ilgi alanlarınıza yönelmek veya hangi alanda çalışmak istediğinizi keşfetmenize yardımcı oluyor. Böylece İTÜ’den hem teknik bilgiye hem de gerekli yönetim yeterliliklerine sahip olarak mezun oluyorsunuz. Ayrıca İTÜ endüstri mühendisliği bölümü ABET akreditasyonuna sahip.  Bu da demek oluyor ki diplomamız uluslararası geçerlilikte.

İTÜ’de endüstri mühendisliği için %100 ve %30 İngilizce programları bulunuyor. Bu iki programın ders içeriklerinde çok fazla farklılık yok. %30 İngilizce programın bir artısı derslerin İngilizcesini ya da Türkçesini seçebildiğiniz için ders programını hazırlarken daha fazla seçenek olması.

Biri üretim biri yönetim olmak üzere iki zorunlu staj yapıyoruz. Pek çok öğrenci zorunlu stajlar haricinde de staj yapmayı tercih ediyor. İTÜ’nün marka değeri iyi stajlar bulmakta kolaylık sağlıyor ve programın çok yoğun olmaması staja ayıracak vaktinizi ve verimliliğini arttırıyor. 

Endüstri mühendisliği sosyal yönünüzün güçlü olmasını gerektiren bir meslek. İTÜ’nün kampüs olanakları ve kulüpleri sosyal becerilerinizi gelişirip çevrenizi genişletmeniz için büyük bir fırsat. Kulüp etkinliklerine katılarak ilgi alanlarınızı geliştirebilir, bunun yanında yeni ilgi alanları keşfedebilirsiniz.

Derslerde bazen kendi seçtiğimiz, bazen hocalarımızın belirlediği grup ödevlerine sıklıkla yer veriliyor. Grup ödevleri endüstri mühendisliği için gereken sosyal becerileri geliştirmesi bakımından iş hayatına önemli bir hazırlık.

İTÜ’de okumanın en büyük avantajlarından biri sizi sürekli gelişmeye yönlendiren bir çevre içinde bulunmak. İTÜ’de sürekli hırslı ve başarılı insanlar arasında bulunmak hem akademik başarı hem de iş hayatına atılma konusunda motive ediyor. Ayrıca mezun olduğunuzda alanında yetkin insanlarla dolu bir çevreniz oluyor.

Kısaca özetlemek gerekirse İTÜ hem akademik hem kişisel gelişim için benzersiz fırsatlar sunuyor. Ben de bu yüzden İTÜ’DE endüstri mühendisliği okumayı tercih ettim.