Üniversite sınavı sonrasında kafasında endüstri mühendisi olma fikri yatanların çevresinden sıklıkla aldığı bir sorudur bu: “Eee ne iş yapacaksın yani?”. Öğrencilik yıllarında da endüstri mühendisi adayları bu soruyu duymaya sıklıkla devam edeceklerdir.
Endüstri mühendisliği temelde kaynakların maksimum verimlilikte kullanılmasını sağlamak amacıyla süreçlerin optimizasyonunu sağlar diyebiliriz. Endüstri mühendisliği ile her sektörde ve her pozisyonda karşılaşılmasının temel sebebi de bu iş tanımıdır.
İş hayatı içerisinde her pozisyonunda endüstri mühendisi görmek mümkün diyoruz fakat daha net gözler önüne sermek için biraz örneklendirelim. Öncelikle sektör bazında kesinlikle bir sınır bulunmuyor dersem ne kadar ütopik gelse de çoğunluğun bana katılacağına eminim. Daha öğrencilik yıllarından itibaren hepimiz farklı yönlere dağılıyoruz. Finans, enerji, otomotiv, yazılım… Aklınıza ne gelirse öğrencilik ve mezuniyet sonrası kariyer hayatınızda istediğiniz sektörde yer alabilirsiniz. Bu durum ilk bakışta çok cazip ve özgür gözükse de biraz işin içine girdikten sonra ne istediğine karar vermemiş biriyseniz korkutucu gözükebilir. Fakat korkmayın çünkü hangi sektörde var olmak istediğinizi anlamak için önünüzde kocaman bir öğrencilik hayatı ve sayısız staj programı var. Sektörlerin içine öncelikle öğrenci kulüplerinin düzenlediği kariyer günleri, sempozyumlar, seminerlerle tanıyarak girip sonrasında daha yakından tanımak istediğiniz sektörlerdeki sayısız staj, yarı zamanlı iş olanaklarını değerlendirdikten sonra eminim ki herkes kendine uygun sektörü keşfedebilir.
Çalışılabilecek pozisyonlarda da sektörler gibi derya deniz olanak var. Üretim dersleri sonrası ilginiz o yöne kaydığı takdirde üretim yapan fabrikalardaki pozisyonlarda, yönetim dersleri sonrası şirketlerin satış, pazarlama, finans gibi iş birimlerinde veya akademik hayattan kopmak istemezseniz akademide endüstri mühendislerini bekleyen sayısız fırsat mevcut.
Yükselen trendlerden olan veri bilimi, yapay zeka, makine öğrenmesi gibi alanlara kaymak isterseniz de bu alanların temelini endüstri mühendisliği eğitimi ile atmanız çok mümkün. Ders planında olan olasılık, istatistik, Python (veya farklı bir yazılım dili) dersleri veri alanına kaymayı oldukça kolaylaştırıyor.
Bir diğer trend olan girişimcilik de sıklıkla endüstri mühendisliği eğitimi sonrası seçilen kariyer yollarından biri diyebilirim. Her mühendisliğin,işletmenin, ekonominin temelini öğrenen endüstri mühendisleri beraberinde getirdiği büyük resmi görebilme, sistemleri anlayabilme yetkinlikleri ile girişimlerin bir parçası olmaya hazır oluyorlar.
Son olarak belirtmek isterim ki endüstri mühendislerinin ne iş yaptıkları kimi zaman belirsiz gelse de işin içine girdikten sonra bölüm ve olanaklar ne yapmak istediğinizi ve istemediğinizi çok iyi anlayabileceğiniz bir ortam sunuyor. Fırsatları takip ederek, deneyip yanılarak mezuniyet sonrası yolunuzu çizebilir, ne iş yapacağınıza siz karar verebilirsiniz.